Nu știu dacă și pentru tine a fost la fel, dar pentru mine, în perioada copilăriei, cuvintele “Dragă jurnalule…” reprezentau începutul revărsării emoțiilor mele. Îmi aduc aminte că aveam un jurnal nu foarte mare, însă păstrat într-un loc știut numai de mine, închis cu un lacăt, ca nimeni să nu-l poată deschide.
Îmi era frică să mă afișez în public înainte, ce să mai vorbim de a-mi exprima gândurile în mod liber. Jurnalul reprezenta portița mea de scăpare, un refugiu în care emoțiile mele răsăreau negru pe alb zi de zi.
Nu îmi era ușor, dar în timp ce scriam căpătam o altă perspectivă asupra a ceea ce trăiam. Știu că sună ciudat însă, odată ce pixul sau stiloul atingea foaia și începeam să scriu, mintea și sufletul meu se eliberau.
Această terapie prin scris mi-a fost de mare ajutor atunci și încă îmi este, chiar dacă anii au trecut, încă mai am momente în care simt nevoia să îmi expun gândurile pe foaie și să reflectez asupra lor.
Am învățat treptat să îmi asum gândurile și pe mine ca persoană, să-mi înțeleg emoțiile și cum să le gestionez și mai mult decât atât, am prins curaj să fac ceea ce îmi doresc fără rețineri și regrete.
De aceea, te îndemn și pe tine, dacă simți că ceva te-a marcat sau te confrunți cu o situație în care ai de luat o decizie și nu știi ce să faci, să iei un pix și o foaie și să începi să scrii. Notează-ți câteva idei sau câteva pagini, în funcție de emoțiile și gândurile tale și apoi meditează asupra lor.
La început poate părea dificil, mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată. Însă, efectele se vor vedea în timp. În timp ce tu ești focusată pe formularea și organizarea ideilor din mintea ta, creierul tău deja găsește soluția problemelor tale și îți arată calea rezolvării lor.
Nu este vorba despre ce scrii, ci mai degrabă despre faptul că scrii. Contează cum te-ai simțit înainte și după ce te-ai exprimat în scris. Procesul în sine este mai important decât rezultatul.
Indiferent de forma sub care alegi să scrii, fie că decizii să ții un jurnal zilnic, scrii scrisori sau notezi idei doar în momentele de intensitate maximă, terapia prin scris te poate ajuta să îți propulsezi creșterea personală, să îți exersezi expresia creativă și îți va reda controlul deplin asupra vieții tale și a stabilității acesteia.
Însă, până a ajunge la mult râvnitul echilibru interior, trebuie mai întâi să respecți câteva reguli de bază:
- Pune pe hârtie exact ceea ce simți și acordă o atenție sporită senzațiilor și emoțiilor care se trezesc în tine în momentul scrisului.
- Dă frâu liber gândurilor tale necenzurate, fără teamă sau rețineri, fiindcă doar tu vei avea vreodată acces la ele.
- Dedică-ți atât timp cât ai nevoie. Poți să scrii o oră pe zi pentru a exterioriza orice îți trece prin cap. Sau, îți poți organiza gândurile sub forma unui jurnal personal. Poți să recitești textul după ceva vreme. Sau, dimpotrivă, poți să-l distrugi imediat ce l-ai termintat.
- Nu contează cum sau cât — simplul fapt că te-ai exprimat în scris deja va trezi în tine un sentiment de ușurare. Dacă pagina albă te blochează, fii fără grijă: lucrul acesta li se întâmplă și celor mai prolifici scriitori.
- Reflectă ulterior. Deși poate ai prefera să nu mai citești ce ai scris, rezervă-ți măcar câteva minute pentru a analiza cum te-ai simțit când scriai și să tragi concluzii despre starea ta de spirit.
Scrisul ajută la ordonarea mai clară a gândurilor și sentimentelor și face ca mințile noastre să funcționeze mai sănătos.
După cum știi, creierul are două emisfere: cea stângă, care controlează limbajul, rațiunea și logica, și cea dreaptă care controlează emoțiile, imaginația și creativitatea. Atunci când reușim să exprimăm în cuvinte ceea ce gândim, conectăm cele două emisfere cerebrale și le facem să lucreze împreună.