🐇Cum mâncăm de Paște 🐇

   Cu toții ne-am obișnuit deja că orice sărbătoare aduce cu sine anumite obiceiuri culinare și diverse tradiții pe care le îmbrățișăm mai mult sau mai puțin.

   🧡 💛 💚

   În ciuda faptului că în general suntem atenți la alegerile noastre alimentare și la exercițiul fizic zilnic, de sărbători tindem să ne relaxăm și să consumăm mai multe alimente sărate, grase sau dulci și să reducem mișcarea din programul nostru.

   E normal să ne lăsăm atrași de spiritul de sărbătoare, să gustăm câte puțin din fiecare, însă acest aspect nu înseamnă că trebuie să neglijăm complet starea noastră de sănătate. Mai ales că, dacă facem excese, în zilele următoare o să ne simțim vinovați când cântarul va arăta kilograme în plus, când ne vom simți balonați și fără chef.

   Așadar, cum putem trece cu bine peste Paște în așa fel încât să nu simțim că suntem restricționați, dar în același timp să avem grijă de noi?

   Iată care sunt recomandările mele pentru principalele mese ale zilei:

   📌 Cozonacul și pasca, baga-le la micul dejun !

  • Cea mai potrivită alegere pentru micul dejun constă într-o felie de cozonac sau de pască, de preferat făcute în casă, pentru a evita aditivii și coloranții în exces din industria alimentară.
  • Caloriile de la micul dejun se ard mult mai ușor decât cele de la prânz sau cină, așa că locul dulciurilor este în acest moment al zilei.
  • Alege ca, în locul prăjiturilor, biscuiților și clasicelor bomboane de ciocolată pe care le poți consuma în orice altă perioadă a anului, acum, de Paște, să te rezumi la cozonac și pască, pe care să le savurezi în prima parte a zilei, alături de o cafea aromată sau de o cană de lapte ori de un iaurt degresat. 

   📌 Ouăle fierte și drobul, ca gustare

  • Alege ca aperitive înainte de masa de Paște sau ca gustare între mic dejun și prânz în zilele care urmează, un platou format dintr-un ou fiert, o felie de drob și o lingură de icre, pe care să le consumi pe un pat de legume verzi și colorate de sezon, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, care să ajute la refacerea imunității și să combată astenia de primăvară: salată verde, ceapă verde, leurdă, untișor, ridichi, usturoi și în general orice este verde și de sezon.
  • Drobul este un preparat specific Pastelui, din carne slabă pusă la cuptor, amestecată cu multe verdețuri și nu reprezintă un risc pentru siluetă.
  • Evită pâinea, foietajele, margarinele, maionezele și sosurile. Acestea conțin calorii goale, fără nutrienți, care nu fac altceva decât să îngreuneze metabolismul și digestia.

   📌 Friptura de miel, la prânz

  • Pentru masa de prânz, cea mai potrivită alegere constă în friptura de miel, asezonată din plin cu ierburi aromate și consumată alături de o salată generoasă de crudități sau de legume pe grătar.
  • Carnea de miel este, în general, o carne foarte curată, la fel cum este și cea de ied. Pentru cei care prezintă probleme în privința colesterolului sau a gustului cărnii de miel, carnea de ied poate fi o alegere mai potrivită.
  • Îndreaptă-te spre bucățile fără grăsime vizibilă și ai grijă să nu torni ulei când gătești în tava de cuptor. Chiar și carnea slabă are destulă grăsime pentru a nu se arde.

   📌 Ciorbă de miel, la cină

  • Pentru masa de seară, recomandarea mea este să îți pui în farfurie o ciorbă de miel sau de ied făcută cu borș și cu multă verdeață, pentru a redresa metabolismul, a regla digestia și a permite ficatului să se regenereze peste noapte.
  • Ciorba are putere de a satura și astfel pentru trei ore nu vei mai simți nevoia de a mânca.
  • Chiar dacă gătești miel, poți îmbogăți masa și cu o opțiune de carne slabă, precum o friptură de curcan la cuptor. Alegerea unor gustări ușoare, precum bucățele de carne de curcan, castraveți proaspeți, batoane de țelină sau ceapă verde, alături de un dressing ușor pe bază de iaurt, este o alternativă inspirată de cină, mai ales după un prânz copios.

   📌 Deserturile…

  • Cozonacul și checurile însiropate prezintă un aport caloric destul de ridicat.
  • Dacă dorești să îți păstrezi silueta, fie optezi pentru variantele fără zahăr, fie te limitezi la o felie de desert, pe care să o consumi la o oră sau două după masă.
  • De asemenea, poți opta pentru fructe ca alternativă de desert sănătoasă și mai săracă în calorii.

   📌 Cât despre băuturi… 🍷

  • Un pahar de vin roșu sau alb, după preferințe, este mai mult decât binevenit la masa de prânz.
  • Nu uită să te hidratezi de-a lungul zilei. Consumă apă, fie că preferi plată, minerală, aromată cu mentă sau cu felii de fructe proaspete.
  • Evită mierea, zahărul, siropurile, sucurile carbogazoase, fresh-urile de fructe și orice fel de suc gata preparat din comerț. E mai bine să consumi o jumătate de felie de cozonac dacă simți nevoia de o gustare de după-amiază, decât să te îndrepți spre un pahar de suc carbogazos și îndulcit artificial, pentru că au tot atâtea calorii, dar cozonacul este mai hrănitor.
 
   Masa de sărbători abundă în preparate bazate pe carne de miel și ouă, lucru care îți poate dezechilibra tranzitul intestinal, numărul de kilograme și starea de bine. Așadar, este bine să ai în vedere câteva aspecte esențiale în păstrarea unui echilibru alimentar pe durata Paștelui, dar și ce poți face pentru a reveni, fără probleme, la stilul alimentar obișnuit.

   La ce cantități ar trebui să ne rezumăm? 🍽

   Carnea de miel

  • Este bogată în proteine, vitamine (vitaminele B12, B6, B3, B2, B1, acid folic) și minerale (zinc, fier, magneziu).
    Aproximativ 100g de carne de miel, îndeplinesc aportul zilnic recomandat unui adult sănătos.
  • O porție de 100g de carne de miel furnizează aproximativ 250 Kcal și 27 g de proteine.
  • 100g pe zi, sunt suficiente pentru a-ți satisface atât papilele gustative, cât și nevoile organismului.

   Ouăle

  • Constituie adevărate complexe energetice naturale, dar, și în cazul acestora, se recomandă măsura.
  • Din analiza unui ou de mărime medie-60g, cu un aport caloric de 75kcal, rezultă 33,4 g albus și 16,6 g gălbenuș, ce conțin peste 6g de proteine, peste 5g lipide și aproximativ 0,6g carbohidrați.

   TIPS: ✔️

  • Poți limita cantitatea de consum a acestor două alimente de bază.
  • Pentru a avea parte de o masă sățioasă poți apela din plin la salate verzi sau din diverse crudități, precum țelină, morcov, păstârnac, dar și leguminoase – castraveți, roșii, ardei, ridichi, andive.
  • Evită să mănânci mielul doar cu garnitură de cartofi, și încearcă să limitezi cantitățile din aceste feluri de mâncare, suplimentând în schimb cu legume.
  • Masa de Paște este foarte variată în feluri de mâncare, lucru de care poți profita. În loc să mănânci din 2 sau 3 feluri, în cantități generoase, poți gusta din fiecare fel în parte, ceea ce te va ajuta să te saturi mai rapid, acumulând însă mai puține calorii.

   

   Între mesele principale: ✔️

  • Evită consumul de alcool, mai ales de vin alb, care este acid, sau a băuturilor puternic alcoolizate, care îngreunează digestia, au multe calorii și pot irita mucoasa gastrică
  • Consumă ceaiuri calde, pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia, dar și pentru a înlesni absorbția nutrienților.
  • Evită stimulenții pe bază de cofeină, cum ar fi sucurile tip cola, cafeaua, ceaiul negru sau ciocolata, pentru că pot favoriza spasmele tractului digestiv.
  • Hidratează-te în mod corespunzător. Pentru acest lucru, ține la îndemână o sticlă de 0.5l cu apă, pe care nu uita să o reumpli, ori de câte ori o termini. Este important să bei apă atât cât îți cere organismul.

   🤹‍♀️ Însă ce e de făcut după ce am „gustat” mai mult decât era necesar din preparatele de Paște? Cum revenim la normal? Cum identificăm ce posibilități avem de a ne ușura întoarcerea la viața pe care o ducem în mod normal?

   ‼️ Am pregătit 5 idei pentru că tu să stai departe de micile lucruri care îți îngreunează întoarcerea la cotidian. ‼️

   1. Ignoră reducerile

  • Mai toate magazinele rămân cu stocuri neepuizate. Ciocolată la reducere? Da! Coșuri de Paște cu cozonac, vin și alte bunătăți care au rămas pe stoc? Parcă te tentează!
  • Stai departe de reduceri, gândindu-te concret la ce se va întâmpla dacă vei ceda tentației: vei rămâne și fără bani, vei consuma ciocolată mai multă decât ai nevoie și, poate cea mai dificilă problemă, te vei alege cu kilograme în plus pe care nu le dorești.

   2. Nu te cântări

  • Să recunoaștem față de noi înșine: oricât de disciplinați suntem de obicei, în timpul sărbătorilor lăsăm măcar puțin garda jos și mâncăm poate mai multe dulciuri, mai multă pâine sau mai multe salate cu maioneză și poate că nici de exerciții fizice nu ne mai arde.
  • Din aceste motive, este posibil să depășim puțin numărul de kilograme pe care îl avem de obicei, așa că sfatul meu este să nu te cântărești imediat după Paște. Riscul ar fi să ai mai multe kilograme decât credeai că o să ai și vei fi dezamăgită.
  • În loc să te îndrepți direct spre cântar, este mai important să te întorci la stilul tău alimentar de dinainte de sărbători și să faci exerciții fizice mai ușoare sau mai complexe, în funcție de felul în care erai obișnuită să te antrenezi.
  • Nu te cântări chiar în prima săptămână de după sărbători. Amână această operațiune câteva zile. Te asigur că până atunci vei reveni la normal cu greutatea și nu vei fi avea de ce să începi să-ți faci probleme.

   3. Bea mai multă apă decât de obicei

  • Majoritatea kilogramelor în plus se depun din cauza carbohidraților în exces și a alimentelor sărate pe care e posibil le consumăm în cantități mai mari de sărbători.
  • Hidratează-te pentru a ajuta metabolismul să gestioneze surplusul acumulat.

   4. Stocul din frigider trebuie înlocuit cu alimente sănătoase

  • Odată sărbătorile încheiate, nu trebuie să cazi în capcana continuării obiceiurilor de Paște.
  • Stabilește-ți mesele și gustările pe care le vei lua în zilele următoare, mergi la supermarket cu lista făcută și, exact cum am spus mai sus, evită produsele cu discount și cumpără doar ceea ce ți-ai propus. Dacă nu vei avea în casă tentații, îți va fi mai ușor să revii la obiceiurile sănătoase.

   5. Relaxează-te

  • Ai exagerat de sărbători? Nu ești singură, foarte multe persoane tind să mănânce în exces de Paște.
  • Ca să scapi de senzația de vinovăție trebuie să te relaxezi și să accepți situația. Până la urmă, un weekend în care te-ai abătut de la obiceiurile tale nu este așa de grav pentru sănătate.
  • Cu 15 minute de sport pe zi și alimentație sănătoasă vei reveni la normal rapid.

   

   🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️ 🏃‍♀️ 🏃 🏃‍♂️

   Mai jos găsești câteva opțiuni de exerciții fizice pe care le poți face din confortul casei tale:

   -30 de minute de curățenie în casă

   -15 minute de dans intens după melodiile tale preferate

   -10 minute de sărituri cu coarda (dacă știi că nu-ți deranjezi vecinii)

   -20 de minute de yoga cu fereastra deschisă

   -20 minute de stepper sau bicicletă de interior.

   Perioada sărbătorilor nu este ușoară pentru nimeni, însă indiferent de alegerile pe care decizi să le faci în această perioadă, reține faptul că nu ești singură. Cu toții tindem să exagerăm pe ici pe colo, important este să fii dispusă să revii la normal odată ce Paștele a trecut. Nu uita să NU te lași abuzată de rude sau alți prieteni care NU înțeleg faptul că ai dobândit un alt stil de viață !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !