5 motive pentru care mâncăm 🍽

   Ți se întâmplă des să mergi în bucătărie și să deschizi frigiderul cu speranța că poate mai găsești ceva bun pe acolo, chiar dacă nu de mult ai mancat? Cauți fericirea, ceva care să îți aline starea de foame, să îți vindece tristețile sau să îți amplifice bucuriile poate? Te-ai întrebat vreodată de ce mănânci sau de ce poftești doar la anumite alimente?

   Bineînțeles că primul răspuns care ne vine în minte este: mâncăm pentru că ne este foame. Dar, să fie asta singura explicație?

   De cele mai multe ori, consumăm alimente în mod inconștient, fără să realizăm de ce o facem, fără să intrăm în profunzimea subiectului și să ne dăm seama ce conversații au loc în mintea noastră atunci când luăm decizia de a consuma un anumit produs.

   Industria alimentară cunoaște și înțelege foarte bine trupul uman, inclusiv impulsurile și răspunsurile psihologice ale acestuia și, drept urmare, utilizează aceste informații pentru a crea campanii de promovare care lovesc adânc consumatorul, declanșând emoții care ne fac să ne dorim să degustăm tot ceea ce vedem.

   Dacă te regăsești prinsă în capcana marilor companii și vrei să-ți redobândești controlul asupra vieții tale, trebuie să înveți cum să te îndepărtezi și să eviți aceste plase.

   De asemenea, este esențial să fii atentă la modul în care corpul tău răspunde la toți acești stimuli externi. În momentul în care deprinzi această dexteritate, vei reuși să faci față cu brio oricărui impuls.

   Însă, până a ajunge să devii stăpână pe ceea ce mănânci, trebuie să înțelegi de ce mănânci.

   Drept urmare, îți voi expune în cele ce urmează 5 motive principale, pentru care corpul și mintea ta te îndeamnă să deschizi ușa frigiderului.

  

         1.Foamea nutrițională

  • Este singurul tip de foame adevărată și apare atunci când corpul nostru ne cere să-i dăm nutrienți specifici.
  • Se manifestă prin simptome precum tremurul corporal cauzat de scăderea nivelului de glicemie în sange, durerile de cap, nivelul scăzut de energie, durerile stomacale, vertijul și slăbiciunea corporală generalizată.
  • Odată instalat acest tip de foame, organismul este supus unui nivel ridicat de stres. Pentru a-l preveni cu succes, respectă pe cât posibil cele trei mese principale ale zile și poartă în geantă gustări sănătoase (fructe proaspete, fructe oleaginoase, ciocolată neagră, biscuiti integrali etc.), pe care să le ai la îndemână odată ce disconfortul senzației de foame apare.

   

        2.Setea

  • Este bine să consumi suficientă apă pe parcursul unei zile pentru nu a fi tentat de mâncare și pentru a-ți menține corpul hidratat. 
  • Trebuie să ai mare grijă totuși la ce lichide recurgi. Evită băuturile carbogazoase în favoarea sucurilor proaspete din fructe și legume. 
  • Este foarte important să te hidratezi, alege să consumi minim 2 litri de lichide pe zi, iar atunci când simți că apare senzația de foame, alege sa bei un pahar cu apă.

   

        3. Poftele

  • Dorința omului de a consuma produse variate este de fapt un mecanism evolutiv de protecție al corpului. Poftele sunt o caracteristică naturală, care ne ajută să ne asigurăm că îi oferim corpului nostru o varietate largă de alimente nutritive, însă pot constitui și cel mai mare inamic dacă ne bazăm doar pe ele.
  • Provocarea aici este să alegem să consumăm produse sănătoase, care să-i fie de real folos trupului nostru.
  • Deci, atunci când consideri că îți este foame, este posibil ca organismul tău să dorească ceva diferit față de ceea ce îi ofesri în mod obișnuit.

   

        4.Foamea emoțională

  • Aceasta este una dintre cele mai obișnuite și periculoase forme de alimentație disfuncțională.
  • Fiecare dintre noi avem o listă de alimente pe care le consumăm atunci când suntem triști și dorim să ne inducem o stare mai bună, și, de asemenea, știm exact cu ce anume să ne recompensăm atunci când trăim un succes.
  • Cum s-au creat aceste obiceiuri? De mici copii, în momente de maximă intensitate emoțională, am fost recompensați cu anumite tipuri de alimente, astfel s-a creat o conexiune la nivel neuronal care ne îndeamnă atunci când suntem instabili din punct de vedere emoțional, să recurgem la mâncare.
  • Industria alimentară știe cum să își promoveze produsele pentru a ne atrage emoțional, deci trebuie să înveți cum să-ți umplii acel gol emoțional prin alte activități, nu prin mancare.

   

        5.Stomacul gol

  •  Senzația de stomac gol nu este o foame propriu-zisă, ci este o strategie de supraviețuire a corpului uman.
  •  Atunci cand stomacul tău se golește, răspunsul organismului este de a cauta mâncare în jurul său, iar creierul îți spune automat “dacă vezi mâncare, ar trebui să o mananci”. Dar aceasta nu este o foame adevărată. Reține!! Este doar o senzație.

   

   De multe ori suntem prea obosiți, prea stresați, prea grăbiți să facem o pauză și să analizăm ce ne ghidează deciziile și ce ne cere defapt corpul nostru. Stomacul ne e gol, emoțiile strigă pentru alinare și începem să mâncăm, iar apoi ne simțim vinovați pentru alegerile făcute.

   Totul depinde de tine pentru a ieși din acest cerc vicios al gândului “oare ce să mai mănânc acum?”.

   Ascultă-ți corpul și nu te lăsa păcălită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !