De doi ani încoace ni s-a schimbat viața, trăim un război interior și e greu de gestionat când nu știi cum să faci, când nu e cineva acolo care să îți spună cum să te coporți. Chiar dacă cineva o face, simți uneori că nu poți. Poate ai rude, prieteni implicați în ceea ce se întâmplă la 2 pași de țara noastră sau pur și simplu empatizezi excesiv. Important este în aceste momente să știi că ești în siguranță, că nu ți se întâmplă nimic ție, cel puțin nu acum. Dacă poți ajuta, fă-o, implică-te, dar nu uita să lași resurse și pentru tine.
Viața ta e nevoie să meargă înainte, de lucrat e nevoie să lucrezi iar familia ta are nevoie de tine. E motivația perfectă de care să te agăți pentru a funcționa normal. Oricum gradul de anxietate e mult mai crescut acum la toată lumea, dar eu vreau să ofer din ceea ce știu și ceea ce funcționează pentru mine pentru a te ajuta și pe tine.
O să spun că ceea ce poți face acum este să meditezi și să respiri ZILNIC.
Sunt sigură că în mare parte știi deja în ce constă meditația și ce beneficii îți aduce însă, vreau să mă asigur că atunci când ești doar tu cu tine și reflectezi asupra sinelui tău spre a-ți găsi liniștea, mergi pe drumul cel bun.
Atunci când ne referim la meditația mindfulness, învățăm cum să acordăm atenție respirației pe măsură ce inspirăm și expirăm și observăm că mintea și corpul nostru se transpun într-o stare de relaxare totală.
În momentul în care acordăm atenție respirației noastre, învățăm cum să ne întoarcem și să rămânem în momentul prezent, practic cum să ne ancorăm în aici și acum în mod intenționat, fără judecată. Ideea din spatele mindfulness poate părea simplă, dar practica necesită multă răbdare, pentru că mintea preia controlul, nu te lasă, ai senzația că nu poți scoate din cap niciun gând, dar un lucru e sigur, cu cât vei exersa mai mult cu atat va deveni din ce in ce mai simplu.
În timpul unei sesiuni, aducem un aport de beneficii de lungă durată atât corpului, cât și minții tale. Și bonus: nu ai nevoie de echipament suplimentar sau de un abonament scump.
Iată cinci motive pentru a medita:
- Înțelegerea durerii tale
- Reducerea stresului
- Conectarea cu mintea și corpul tău
- Îmbunătățirea concentrării și a atenției
- Reducerea conversației nesfârșite a creierului (Overthinking)
Meditația este mai simplă decât ar crede majoritatea oamenilor. Citește următorii pași și asigură-te că te aflii într-un loc liniștit în care să te poți relaxa și să poți desfășura o sesiune de meditație.
1) Ia loc
Identifică un loc unde să stai, un loc care să-ți ofere liniște și confort.
2) Setează-ți o limită de timp
Dacă te aflii la început, îți poate fi de mare ajutor să optezi pentru un timp scurt, cum ar fi 5 sau 10 minute.
3) Observă-ți corpul
Fie că stai pe un scaun, cu picioarele pe podea sau încrucișate, ori te aflii pe un covoraș, asigură-te mereu că ești stabilă și într-o poziție în care să poți rămâne o vreme.
4) Analizează-ți respirația
Urmărește ritmul respirației pe măsură ce inspiri și expiri.
5) Fii pe fază atunci când mintea ta deviază
Inevitabil, atenția ta va lăsa respirația și va rătăci în alte locuri. Când ajungi să observi că atenția ta a zburat în altă parte, încearcă revii la analiza modului în care respiri.
6) Fii bun cu mintea ta rătăcitoare
Nu te judeca și nu te demoraliza de conținutul gândurilor în care mintea ta s-a rătăcit. Păstrează-ți mereu calmul și adu-ți atenția spre ritmul respirației.
7) Finalizează meditația cu o notă pozitivă
Când ești gata, ridică-ți ușor privirea. Dacă ai avut ochii închiși, deschide-i. Acordă-ți un moment și observă ceea ce se află în jurul tău. Sunete, obiecte, poate chiar persoane. Analizează modul în care se simte corpul tău în acel moment, dar și care sunt gândurile și emoțiile tale.
Aceasta este practica. Pleci, te întorci și încerci să o faci cât mai amabil.
La început, poate părea dificil să îți concentrezi atenția într-un singur loc pentru mai mult de 5 minute, însă cu timpul, va deveni mult mai ușor.
Zilele acestea aș dori să faci zilnic acest exercițiu, să ai un jurnal emoțional în care să scrii orice apare, sau să desenezi acea emoție. Descoperă frica din spate și lucrează cu ea în terapie sau vorbind despre ea cu cineva care te înțelege. Îmi poți scrie despre ea, daca te simți în siguranță.
Îți las un dar minunat, te rog să îl practici și să îmi scrii cum ți-a fost. Te imbrățișez !