NU te teme de schimbare

   De-a lungul vieții, cu toții ajungem într-un punct în care devenim conștienți de faptul că trăim într-o liniaritate ce nu ne mai satisface din punct de vedere emoțional așa cum obișnuia la început. Acela este momentul în care apare nevoie de schimbare.

   Modalitatea în care interacționăm și rezonăm cu oamenii din jurul nostru nu coincide adesea cu ceea ce gândim. Frica de schimbare constituie una dintre cele mai importante teorii psihologice în ceea ce privește înțelegerea propriului comportament.

   Există cazuri în care schimbarea, fiind una relativ minoră, se poate produce de la sine, fără a depune prea mult efort.

   Însă, atunci când dorim să realizăm o schimbare drastică ce ține de comportament sau mentalitate, lucrurile se complică. Întregul demers nu mai poate fi lăsat la voia sorții ci, mai degrabă, trebuie realizat sub forma unui proces complex de conștientizare a nevoilor și a pașilor ce trebuiesc parcurși în vederea atingerii scopului stabilit.

   Totuși, de ce continuăm să ne opunem în fața schimbărilor pe care ni le dorim și care ar fi benefice pentru noi?

   Rezistența la schimbare reprezintă un mecanism interior de apărare, un semnal de alarmă, pe care mintea noastră îl aduce în prim plan pentru a ne proteja.

   Această opunere față de necunoscut este cea care, în anumite circumstanțe, ne face să ne gândim de două ori înainte de a acționa, cântărind astfel toate avantajele și dezavantajele pe care le-ar aduce schimbarea în viața noastră.

  Cauza principală? Zona de confort

   Ideea de a renunța la obiceiuri, la stabilitatea și securitatea pe care ne-o ofera voalat zona de confort, coroborat cu teama de necunoscut, conduc la construirea unei rezistențe puternice în fața oricăror modificări pe care ne dorim să le întreprindem.

   Chiar dacă premisa schimbării este de a înlocui ceva nefolositor sau dăunător cu ceva nou și util, mintea dezvoltă mecanisme de apărare prin intermediul cărora ajungem să uităm sau să ignorăm total dezavantajele actualului stil de viață.

   Cum învingem monotonia și rutina?

     1. Descoperă motivului real pentru care dorești să faci schimbarea

  • Este o etapă solicitantă, în care este nevoie să privești către tine însăți, să dai la o parte straturile conștiente ale ființei tale, să analizezi cine ești și să decizi cine, ce și cum dorești să devii.

  • Dacă motivele nu sunt destul de clare, motivația nu poate susține schimbarea pe care o dorești și nu vei putea face față cu succes rezistenței la schimbare. Iar la primul obstacol pe care îl întâlnești există riscul să te întorci exact în punctul de unde ai plecat.

   2. Planifică, fixează termene realiste și anticipează eventualele obstacole

  • Elaborează un plan de acțiune bine etapizat și nu-ți propune să faci schimbări radicale peste noapte.
  • Ia în considerare experiențele anterioare și resursele tale din prezent.
  • Fii realistă și construiește o strategie sigură, chiar dacă este una de durata.
  • Nu lăsa frica să te învăluie.
  • Anticipează eventualele piedici pe care tu sau ceilalți le-ați putea construi împotriva schimbării și concepe alternative care să te ducă la îndeplinirea obiectivului stabilit.

   3. Fii flexibilă și deschisă la oportunități

  • Ajustează planul de acțiune în funcție de oportunitățile care apar pe parcurs.
  • Nu te descuraja dacă va fi nevoie să adopți un ritm mai lent decât cel stabilit sau dacă apar evenimente la care nu te-ai gândit.
  • Adaptează-ți ritmul în funcție de situație și, chiar dacă vei face un pas înainte și doi înapoi, nu renunța.

   4. Înconjoară-te de oameni care te susțin

  • Susținerea celor care cred în tine și în potențialul tău este mai mult decât benefică și necesară.
  • Ai nevoie de persoane care să te încurajeze atunci când simți că ai putea fi tentată să abandonezi demersul schimbării.

   5. Internalizează schimbarea

  • Odată ce ajustarea s-a produs, ai putea crede că obiectivul tău a fost atins, dar opunerea față de necunoscut va apărea imediat ce vei pune pauză.
  • Adevărata schimbare va fi ireversibilă abia atunci când nu vei mai opune nicio rezistență, când vei renunța complet și definitiv la vechile obiceiuri și vei dobândi o nouă identitate.
  • Toate acestea se pot obține doar prin practică îndelungată, prin internalizarea schimbării.

   6. Fii cea mai bună variantă a ta

  • Odată cu trecerea timpului, vei observa că nevoia de schimbare nu se va termina niciodată. Și nici rezistențele nu vor înceta sa apară. Însă experiența acumulată îți va asigura un demers mai lin.
  • Schimbarea creează disconfort pe toate palierele vieții, iar rolul rezistenței este acela de a ne proteja, de a nu lăsa incertitudinile sau temerile să pună stăpânire pe noi.
  • Atunci când conștientizăm că schimbarea ne este benefică sau chiar imperios necesară, este nevoie să identificăm modalitățile prin care putem doborâ barierele propriei noastre rezistențe, transformând astfel necunoscutul în cunoscut și trăind fiecare clipă așa cum ne dorim.

   În momentul în care vei fi conștientă de reacțiile tale, vei putea acționa în favoarea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !