Stresul motivul îngrășatului? DA

   Stresul poate afecta semnificativ capacitatea ta de a-ți menține o greutate sănătoasă, împiedicându-ți întregul proces de pierdere în greutate. 

   Fie că este rezultatul nivelurilor ridicate de cortizol, hormonul stresului, al comportamentelor nesănătoase induse de stres sau al unei combinații a celor două, legătura dintre stres și creșterea în greutate este flagrantă.

   Fiecare eveniment sau sentiment ce îți provoacă o stare de disconfort urmată de senzația de stres, determină glandele suprarenale să elibereze adrenalină și cortizol și, ca rezultat, glucoza, sursa ta primară de energie, ajunge să pătrundă în sânge. Acest întreg proces este menit să îți ofere energia de care corpul tău are nevoie pentru a depăși starea de stres în care se află. Odată ce amenințarea s-a diminuat, nivelul de adrenalină scade, iar nivelul de zahăr din sânge scade, momentul în care cortizolul revine în activitate pentru a-ți aduce rapid aportul necesar de energie.

   Cortizolul și pofta de zahăr

   Redu pofta de zahăr!!

   Deoarece zahărul furnizează corpului tău energia rapidă de care consideră că are nevoie, este adesea primul aliment la care ajungi atunci când ești stresată.

   Dezavantajul consumului de zahăr în exces este că organismul tinde să stocheze ceea ce primește, sub formă de grăsime abdominală, care poate fi deosebit de greu de eliminat. Și așa începe cercul vicios: devii stresată, eliberezi cortizol, mănânci mai multe produse ce conțin zahăr sau înlocuitori ai acestuia, iei în greutate, tânjești mai mult zahăr și tot așa.

   Cortizolul și metabolismul

   Chiar dacă nu consumi alimente bogate în grăsimi și zahăr, cortizolul îți va încetini treptat și metabolismul, ceea ce va îngreuna și mai mult procesul tău de eliminare a surplusului corporal, sporind totodată și nivelul insulinei, hormon ce contribuie la depozitarea grăsimilor.

   Poate că la început nici nu vei conștientiza acest aspect, însă, odată cu trecerea săptămânilor, vei începe să te întrebi de ce corpul tău nu mai arată așa cum obișnuia, deși probabil nu ai schimbat nimic în planul tău alimentar.

   Obiceiuri nesănătoase induse de stres

   Pe lângă schimbări hormonale, stresul te poate determina și să te angajezi în următoarele comportamente nesănătoase care, cumulate, pot cauza creșterea în greutate:

   Mâncatul pe fond emoțional:

  • Nivelurile crescute de cortizol nu numai că te pot face să tânjești alimente nesănătoase, dar excesul de energie nervoasă te poate determina adesea să mănânci mai mult decât ai putea în mod normal.

   Fast-food:

  • Când suntem stresați avem tendința de a mânca primul lucru pe care îl vedem, ceea ce nu este întotdeauna cea mai sănătoasă opțiune. 
  • În condiții presante este mult mai probabil să optezi pentru o gustare de tip fast-food, decât să aloci timp și energie mentală pentru a găti o masă echilibrată și sănătoasă.

   Faci prea puțin sport:

  • Luând în calcul programul tău aglomerat, sportul poate fi unul dintre ultimele lucruri de pe lista ta de făcut. Dacă da, nu ești singură. O navetă lungă și orele petrecute stând în spatele unui birou pot lăsa puține șanse de activitate fizică.

   Sari peste mese:

  • Atunci când jonglezi cu o duzină de lucruri deodată, consumul unei mese sănătoase poate coborî în lista de priorități. 
  • S-ar putea să treci peste micul dejun pentru că întârzii la muncă sau nu mănânci prânzul pentru că ești mult prea ocupată.

   Nu te odihnești suficient:

  • Multe persoane nu se odihnesc corespunzător din cauza faptului că sunt stresați. Iar cercetările în această privință au legat privarea de somn cu un metabolism mai lent. 
  • De asemenea, să te simți obosit poate reduce puterea de voință și poate contribui la obiceiuri alimentare nesănătoase.

   Cum să întrerupi ciclul stresului și al creșterii în greutate

   Când ești stresată, comportamentele sănătoase precum mănâncatul corect și practicarea sportului în mod regulat pot cădea cu ușurință pe margine. Menținerea unui program poate ajuta la transformarea acestor comportamente sănătoase într-un obicei, ce aduce cu sine combaterea schimbărilor de greutate provocate de stres.

   Iată câteva strategii care te pot ajuta să întrerupi ciclul stresului și al creșterii în greutate:

   Transformă sportul într-o prioritate:

  • Exercițiile fizice reprezintă o componentă critică împotriva reducerii stresului și a gestionării greutății. 
  • Indiferent dacă mergi la plimbare în pauza de prânz sau mergi la sala după muncă, încorporează exercițiile în rutina ta zilnică.

   Optează pentru alternative mai sănătoase:

  • Nu ai nevoie de carbohidrați sau grăsimi pentru a te simți mai bine. 
  • Chiar dacă, sub efectul stresului, prima reacție ar fi să apelezi la o gustare de tip fast-food, gândește în avans și poartă cu tine un baton cu cereale, o punga cu mix de semințe sau câteva fructe. 
  • Nu pleca de acasă fără să ai pregătită o mini gustare mai ales când știi că va urma o zi plină.

   Mindful Eating: 

  • Acordă timp fiecărei mese, indiferent de cât de aglomerat este programul tău. Mănâncă încet, fără distrageri și lasă fiecare papilă gustativă să savureze orice îmbucătură. 
  • Aceste mici tactici te pot ajuta să creezi balansul de care ai nevoie atunci când lucrurile din jurul tău te fac să devii stresată.

   Ține un jurnal alimentar: 

  • Acordarea atenției obiceiurilor alimentare te poate ajuta să obții controlul asupra consumului acestora. 
  • Așadar, dacă folosești o aplicație pentru a-ți urmări aportul alimentar sau notezi totul într-un jurnal, fiind mai atentă la ceea ce pui în gură îți poate îmbunătăți obiceiurile alimentare.

   Bea mai multă apă: 

  • Este ușor să confunzi setea cu foamea, însă perceperea greșită a acestor două pofte te poate îndemna să consumi mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, determinând creșterea în greutate. 
  • Este mult mai ușor să identifici foamea după ce ai eliminat orice deshidratare ușoară. 
  • Dacă au trecut doar câteva ore de când ai mâncat și ți-e foame, încearcă mai întâi să bei puțină apă. Dacă încă ți-e foame, atunci ia o gustare.

   Adoptă strategii de ameliorare ale stresului în viața de zi cu zi: 

  • Indiferent dacă îți place yoga sau îți găsești alinare citind o carte bună, încearcă să adaugi câteva tactici simple pentru ameliorarea stresului, cum ar fi respirația adâncă, ascultarea muzicii sau o plimbare în rutina ta zilnică. 
  • Acest lucru îți poate reduce nivelul de cortizol, ajutându-te să îți gestionezi greutatea.

   Una peste alta, este important să reții că nu există un remediu miraculos pentru cortizolul crescut. 

   Exercițiile fizice, alimentația corectă și relaxarea sunt cele mai bune metode de scădere a acestor niveluri de hormoni nocivi care au apărut ca răspuns la stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !