“Gluten and dairy free” 🤔

   Termenii „fără gluten” și „fără lactate” par să fie peste tot în ultima vreme. Mulți dintre noi apelăm la regimurile fără gluten și fără lactate pentru a gestiona boli cronice, sensibilități alimentare și inflamația.

   Trecerea la o alimentație de tipul “gluten and dairy free” se poate simți ca un salt intimidant de făcut, dar nu trebuie să fie. De fapt, majoritatea alimentelor sunt în mod natural fără gluten și fără lactate, iar noile opțiuni de gluten și produse fără lactate din magazinele alimentare îți ușurează această tranziție. 

   Concentrându-te pe toate alimentele pe care le poți consuma în continuare, învățând etichetele alimentelor, înțelegând ingredientele ascunse și găsind înlocuitori fără gluten și lactate pentru unele dintre preferatele tale, poți alcătui un regim care să se potrivească organismului tău, fără a sacrifica mâncărurile delicioase.

   Problema este că simptomele intoleranței la lactoză și ale sensibilității la gluten se pot suprapune adesea, ceea ce face dificil să îți dați seama care dintre ele sau dacă unul dintre ele îți cauzează suferința digestivă. 

   La urma urmei, problemele gastro-intestinale, precum balonarea, gazele și durerile abdominale, acneea, oboseala și durerile de cap sunt frecvente la ambele.

   Dar, care sunt cele mai bune modalități de a începe o dietă fără gluten și fără lactate?

   În primul rând, ce sunt glutenul și lactatele?

   Glutenul este un tip de proteină cunoscut sub numele de prolamină care se găsește în endospermul boabelor precum grâul, orzul și secara. Glutenul este „lipiciul” ce ține împreună produsele de copt și este cel mai bine cunoscut pentru calitatea sa întinsă.

   Produsele lactate se referă alimentele rezultate în urma preparării laptelui produs de mamifere. Lactatele se regăsesc într-o gamă largă de produse, inclusiv lapte, smântână, iaurt, chefir, brânză și unt.

   Glutenul și inflamația

   Există mai multe moduri prin care glutenul poate produce inflamații la nivelul organismului.

   Glutenul este considerat un aliment inflamator din câteva motive. În primul rând, conține niveluri ridicate de anti-nutrienți, proteine ce se găsesc pe unele plante. Acești anti-nutrienți se pot lega și pot interfera cu absorbția și digestia nutrienților din intestin, provocând inflamații.

   Consumul și digestia glutenului determină eliberarea zonulinei în organism. Zonulina este o proteină care controlează deschiderea și închiderea joncțiunilor din mucoasa intestinală. Intestinele noastre sunt menite să aibă permeabilitate selectivă prin acele joncțiuni, lăsând lucrurile bune să iasă în fluxul nostru sanguin și păstrând lucruri rele în intestin pentru a fi îndepărtate.

   Produse lactate și inflamația

   Produsele lactate sunt un alt aliment alergenic greu de digerat, provocând astfel inflamații. Produsele lactate conțin proteine și zaharuri care necesită enzime specifice pentru digestie.

   Lactoza, zahărul din lapte, necesită enzima lactază pentru digestie. Această enzimă este produsă în copilăria timpurie, dar pierdem capacitatea de producție pe măsură ce îmbătrânim.

   Produsele lactate conțin, de asemenea, cazeină, o proteină asemănătoare glutenului care determină digestia compromisă și funcția sistemului imunitar.

   Cum elimini glutenul și lactatele din regimul tău alimentar?

  1. Autoeducă-te asupra efectelor lor și a locurilor în care acestea se găsesc cel mai frecvent. După ce știi unde se pot ascunde glutenul și produsele lactate în alimente, poți lua alegeri mult mai inspirate și mai sănătoase.
  2. Urmează și respectă un regim ce are la bază alimente naturale și neprocesate, excluzând lactatele și glutenul. Produsele lactate sunt în mod natural un aliment fără gluten. Dacă totuși optezi să cumperi produse procesate, fii foarte atentă la etichetele ingredientelor și la avertismentele privind contaminarea.
  3. Dacă iei masa în oraș, informează personalul că nu poți consuma lactate sau gluten. Astfel, persoana destinată în a-ți prelua comanda va ști exact ce să-ți recomande în conformitate cu cerințele tale.
  4. Află care sunt alternativele glutenului și ale lactatelor.

         Înlocuitori pentru făina de grâu:

  • Făină de migdale
  • Făină de orez
  • Făină de cocos
  • Făină de ovăz (asigură-te că ovăzul este fără gluten)
  • Făină de cartof dulce
  • Făină de quinoa.

         Înlocuitori pentru lapte:

  • Lapte de nuci (lapte de migdale / lapte de caju / lapte de cânepă)
  • Lapte de ovăz (asigură-te că ovăzul este fără gluten)
  • Lapte de nucă de cocos
  • Lapte de soia

   Pe măsură ce descoperi mai multe despre consumul alimentelor fără gluten și produse lactate, vei și exact ce și de unde să cumperi, dar și cum să îți organizezi mesele.

   Cine știe, s-ar putea să găsești chiar și noi mâncăruri pe care nu le-ai fi luat în considerare până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !