8 semne că organismul tău produce prea mult estrogen

   Alimentele la care aveau acces bunicii sau chiar părinții noştri erau cu totul altele decât cele de care dispunem noi în acest moment.

   Din ce în ce mai frecvent ne lovim de numeroase alimente procesate, a căror aport de zahăr și sare este de neconceput. Ce să mai spun de așa zisele “E-uri” periculoase pentru organism, grăsimi vegetale cancerigene modificate industrial cunoscute sub numele de grăsimi trans, hormoni de creștere, antibiotice și alte „ingrediente” nocive pentru sănătate.

    Până să descoperim totuși motivele pentru care organismul tău produce prea mult estrogen, trebuie totuși să lămurim câte aspecte cheie:

  • Estrogenul este unul dintre cei mai importanți hormoni prezenți în organismul femeilor.
  • Este responsabil de:
    – creșterea și funcționarea corespunzătoare a sistemului reproducator
    – creșterea părului în anumite zone ale corpului
    – dezvoltarea normala a sânilor
    – evoluția ciclului menstrual
    – controlează nivelul de colesterol din sânge
    – susține sănătatea oaselor
    – protejează sănătatea creierului şi asigură o stare mentală normală.
  • Menținerea nivelului normal al acestui hormon este foarte importantă întrucât, un nivel prea ridicat de estrogen în organism poate determina apariția cancerului în randul femeilor. 

 

    Există trei tipuri de estrogen:

  1. Estron E1 care este produs de organism după menopauză
  2. Estradiol E2 produs de femeile care pot face copii
  3. Estriol E3 produs de corp ȋn timpul unei sarcini

   O mare parte dintre femei observă că odată cu modificarea nivelului de estrogen din corp, le este afectată şi greutatea, mai ales ȋn preajma menopauzei. Acestea pot observa că acumulează exces de greutate sau că le este mai dificil să slăbească. Una dintre primele consecințe ale dominanței estrogenice constă în acumularea de kilograme, în special pe șolduri, coapse și fese.

   Aşadar, care este legătura dintre nivelul estrogenului din organismul unei femei şi greutatea acesteia?

   Menopauza, estrogenul şi greutatea corporală

   Nivelul estrogenului din corpul unei femei poate fi unul scăzut din mai multe motive. Cel mai des ȋntâlnit motiv este menopauza. În această perioadă, corpul se confruntă cu un declin al hormonilor reproductivi, iar menstruația se opreşte. În paralel cu aceste schimbări, numeroase femei observă o creştere ȋn greutate care este determinată de modificarea nivelului de hormoni din organism.

   De pildă, nivelul estradiolului, o formă a estrogenului, scade la menopauză. Acest hormon sprijină metabolismul şi regularizarea greutății corporale și astfel, un nivel mic de estradiol poate conduce la ȋngrăşare.

   De-a lungul vieții lor, femeile pot observa acumularea de grăsime ȋn zona șoldurilor şi a coapselor, de cele mai multe ori. După menopauză, tendința este acumularea de țesut adipos ȋn zona abdominală, iar acest tip de grăsime se numeşte grăsime viscerală şi este foarte periculoasă. Acest tip de țesut adipos poate determina apariția unor condiții de sănătate precum diabet, AVC, cancer şi unele boli ale inimii.

   Odată cu modificarea nivelului hormonilor din corp, unele femei tind să fie mai puțin active şi să piardă din masa musculară, arzând mai puține calorii pe timpul zilei.

   Alte motive pentru dezechilibrul de estrogen din corp includ:

   Sindromul ovarului polichistic

  • această condiție de sănătate se manifestă prin prezența unor chisturi mici ȋn ovare şi prin dezechilibre hormonale;
  • femeile care se luptă cu această condiție de sănătate tind să se plângă de probleme cu greutatea, rezistență la insulină şi afecțiuni ale inimii.

   

   Lactația

  •  nivelul de estrogen din corpul unei femei rămâne scăzut atât în perioada de după naștere, cât şi ȋn timpul perioadei de alăptare;
  • astfel de schimbări vor ȋncuraja producția de lapte şi vor preveni ovulația.   

   Eliminarea ovarelor

  • o femeie căreia i-au fost eliminate ovarele din diverse cauze, va intra la menopauză şi nu va mai produce estrogen şi progesteron.

 

   Anorexia

  • anorexia este un dezechilibru de alimentație grav şi condiția sa va plasa corpul ȋntr-o stare de inaniție, ceea ce va determina și scăderea nivelului de estrogen.

   

   Exerciții fizice prea intense

  • s-a demonstrat că exercițiile fizice prea intense diminuează nivelul de estrogen din corp din cauza unui nivel prea scăzut de grăsime.

   

   Simptomele unui nivel scăzut de estrogen includ:

  • Lipsa menstruației sau neregularități legate de ea
  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Insomnie
  • Uscăciune vaginală
  • Libidou scăzut
  • Stări de iritabilitate
  • Dureri de cap
  • Piele uscată

   Care sunt cele 8 motive că organismul tău produce prea mult estrogen?

   1. Sâni umflați sau moi.
   Multe femei resimt schimbări la nivelul sanilor în timpul perioadei de ciclu și a sarcinii, deoarece sânii sunt foarte sensibili la fluctuațiile hormonale. Dacă ai constatat că pielea sânilor este uscată sau că sânii sunt mai umflați decât în mod normal, motivul constă în nivelul ridicat de estrogen.

   2. Schimbări de stare.
   Estrogenul are o influență foarte mare asupra stării mentale și a emoțiilor. Aceste emoții seamănă cu cele pe care le experimentezi în timpul perioadei premenstruale. Te poți simți deprimată sau anxioasă și poți deveni foarte emotivă fără niciun motiv.

   3. Chisturile de la nivelul sânilor.
   Este foarte posibil ca din cauza nivelului ridicat de estrogen, sânii să prezinte anumite formațiuni interne ușor rotunjite. Aceste formațiuni pot fi moi sau dureroase și de aceea este foarte important să consulți imediat un doctor dacă le descoperi la autoexaminarea sânilor.

   4. Căderea părului.
   În momentul în care organismul tău produce prea mult estrogen, este posibil să pierzi mai mult păr decât în mod obișnuit. Deși acest aspect îți poate cauza o stare de depresie, trebuie să reții că pierderea părului este influențată și de stilul tău de viață.

   5. Luarea în greutate.
   Deși nu mănânci mai mult și nu ești o persoană sedentară, ai observat că zona abdominală este din ce în ce mai proeminentă. Acesta poate fi un semn al prezenței în exces în organism a estrogenului. Este posibil să fii și balonata și să te lupți cu kilogramele în plus, chiar dacă ai o alimentație sănătoasă.

   6. Ciclu menstrual neregulat.
   Dacă nu ai avut niciodată astfel de probleme și te confrunti brusc cu întârzierea sau sosirea bruscă a ciclului menstrual, este foarte posibil ca acest lucru sa fie determinat de un dezechilibru hormonal.

   7. Stare de oboseală permanentă.
   Dacă ai probleme cu somnul, te poți simți extenuată mai tot timpul, ceea ce este normal. Dar dacă te simți mai obosită decât în mod normal, iar stilul tău de viața nu s-a modificat, atunci acesta poate sa fie un semn că ar trebui să-ți verifici nivelul hormonal al organismului.

   8. Probleme cu somnul.
   Excesul de estrogen poate produce probleme legate de durata și calitatea somnului. Este posibil să te simți prea agitată și să nu poți să adormi sau, dimpotrivă, să te confrunți cu o stare de somnolență. Dacă obiceiurile tale legate de somn se schimbă brusc, fără un motiv întemeiat, atunci problema ar putea să fie creată de un dezechilibru hormonal.

   Cum poți atinge nivelul optim de estrogen având totodată și un corp mai suplu?

   Chiar dacă este influențată puternic de dezechilibrele estrogenului, greutatea poate fi menținută ȋn limitele normale prin activitate fizică şi o alimentație sănătoasă, ce exclude de la sine alimentele procesate, alcoolul și băuturile carbogazoase, dar include fructe şi legume, multă apă şi grăsimi vegetale.

   Trăim vremuri foarte grele din punct de vedere alimentar şi al stilului de viaţă, lucru care ne obligă să ne trezim rapid la realitate şi să facem cele mai bune alegeri atât pentru noi, cât şi pentru familia noastre.

   Pune mișcarea și controlul greutății pe primul loc, suplimentează-ți aportul zilnic de vitamine și minerale atunci când este nevoie și nu uita să-ți faci din hrană cel mai bun medicament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !