Remedii care te scapă de anxietate ! 🧘🏻‍♀️

   Am vorbit adesea despre anxietate și despre cum să o gestionăm, însă este destul de greu. Dacă mă citești de ceva vreme știi că am trecut prin asta și poate încă mai am momente dar am descoperit de-a lungul procesului meu ceva remedii principale care sunt responsabile de starea de bine. Hai să vorbim puțin despre asta căci sigur de ajută.

   Restricțiile impuse în urma pandemiei cauzate de COVID-19 nu ne restrâng doar libertatea de a face mișcare, ci ne afectează puternic și la nivel psihic. Abundența zilnică de informații din mediul online cu privire la starea de sănătate a populației globale sporește în sufletele noastre sentimente de frică și de îngrijorare, în timp ce distanțarea socială și obligațiile impuse privind activitățile din exterior creează disconfort, iritabilitate, apatie și neliniște. Având în vedere că această situație pare să se afle într-o continuă expansiune, neajunsurile resimțite tind să se accentueze, diminuând totodată capacitatea sistemului nostru imunitar de a combate antigenii. Așadar, în cele ce urmează, vom descoperi împreună modalitățile în care alimentația și mișcarea ne ajută să gestionăm anxietatea, stresul, dar și temerile.

   Ești doar îngrijorată sau te confrunți cu episoade de anxietate?

   Din nefericire, stresul a devenit o componentă constantă în viața noastră de zi cu zi, în mod special în contextul în care volumul de muncă și presiunea timpului își lasă amprenta asupra psihicului nostru.

  Atât stresul, cât și anxietatea, constituie mecanisme emoționale prin care corpul nostru reacționează în fața obstacolelor pe care le întâlnim în rutina noastră, însă criteriul ce le diferențiază constă în natura factorului declanșator.

  În ceea ce privește stresul, acesta tinde să aibă mai mereu o cauză externă, fie că ne referim la un superior exigent la locul de muncă sau o situație tensionată. În schimb, anxietatea se instalează treptat, evoluând de la o stare aflată sub acoperire, până în momentul în care a acumulat suficiente griji și neliniști cât să dea peste cap calitatea vieții. Așadar, în timp ce stresul devine absent în urma absenței factorului declanșator, sentimentul de anxietate își menține poziția, chiar dacă teoretic, cauzele sale nu mai par a fi active.

   Cum definim anxietatea? Drept forma stresului, dar mai evoluată.

   Anxietatea acaparează treptat și pe nesimțite toate ariile psihicului, identificând vectori de somatizare în plan fizic. Nu constituie ceva ce să poți atinge sau să învinuiești pentru o stare proastă sau pentru o performanță scăzută la locul de muncă. Ci, mai degrabă, reprezintă o reacție la numeroasele tulburări nervoase din organism, pe fondul unui gânduri negative ce dezechilibrează sistemul nervos.

   Care sunt cele mai frecvente simptome ale anxietății?

  • insomnie
  • episoade de depresie
  • tensiune musculară
  • puls mărit sau neregulat
  • transpirație abundentă
  • dureri de cap sau de ceafă.

  

   Pe lângă terapia cognitiv-comportamentală, ce se dovedește a fi extrem de eficientă în combaterea acestui sentiment de anxietate, există o serie de alternative simple, bazate strict pe voința și determinarea ta de a înlătura anxietatea: mai multă mișcare și un upgrade la capitolul alimentație, împreună cu exerciții de management al stresului.

   Activitatea fizică previne și înlătură simptomele cauzate de anxietate

   Cunoști deja beneficiile pe care sportul le are asupra întregului organism și, cu siguranță, ai descoperit și că mișcarea și alimentația dau roade mai bune dacă sunt împreună. Știu că atunci când te confrunți cu un puternic sentiment de anxietate, a face câteva exerciții extra este ultimul lucru pe care ai vrea să îl auzi însă, nu despre asta urma să îți vorbesc. Ideea este că nu trebuie să practici un sport din obligație sau pentru a te izola preț de câteva minute bune de griji. În schimb, noțiunea extrem de importantă în această ecuație constă în MIȘCARE, indiferent de forma sau gradul de dificultate și intensitate abordate. Poți alege să urci sau să cobori scările în loc să folosești liftul. Dacă locul în care trebuie să ajungi se află în apropiere, de ce nu ai faci o plimbare pe jos?

   În contextul actual, orice tip de activitate este binevenită. Mișcarea și simpla intenție de a te apuca de o activitate și a o duce la bun sfârșit denotă încercarea ta de a-ți reprograma psihicul și a-ți focusa energia asupra unui aspect constructiv și pozitiv. Mai mult decât atât, în clipa în care începi să îți antrenezi corpul, creierul produce endorfine, substanțe chimice care fac parte din categoria neurotransmițătorilor, la fel ca serotonina și dopamina, care au rol “analgezic” și astfel reglează dispoziția ta generală, facilitand relaxarea mentală.

   Cu atât mai mult, dacă stările anxioase se manifestă prin greață sau crampe musculare, înseamnă că hormonii stresului au trecut de pragul lor normal. Drept urmare, exercițiile fizice, indiferent de forma lor, îți vor ajuta organismul să elibereze cortizol și vor contribui la sporirea concentrării și a gradului de atenție. Cortizolul produs în exces este răspunzător pentru starea de oboseală generală a corpului tău, iar odată ce acesta va fi domolit, te vei simți mult mai odihnită.

   Alimente ce ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive

   Tractul intestinal este strâns conectat cu emoțiile tale. Practic, orice fel de sentiment experimentezi, declanșează un răspuns din partea organismului tău. Unele pot fi placute, în timp ce altele se manifestă prin dureri sau prin stări exacerbate. Bacteriile din intestine transmit creierului mesaje pe baza cărora acesta eliberează în organism hormoni care iți afectează întreaga dispoziție și stare de spirit.

   Cum te simți după o masă bogată și copioasă? Greoaie, lipsită de energie și dornică să tragi un pui de somn. Acest aspect se datorează creșterii nivelului de zahăr din sânge. Nu trebuie să îți modifici radical regimul alimentar pentru a reduce sau combate anxietatea și pentru a-ți regla starea emoțională. Este suficient să ții cont de câteva recomandări de alimente a căror efecte asupra stărilor anxioase s-au dovedit a fi excepționale:

  1. Nucile caju – sunt delicioase, consistente, sățioase și bogate în zinc. Deficitul de zinc poate provoca anxietate și stări de irascibilitate. O gustare formată din 30 de grame de nuci caju, asigură 12% din necesarul de zinc recomandat zilnic.
  2. Cerealele integrale, rădăcinoasele și năutul – toate aceste alimente sunt bogate în carbohidrați complecși care te ajută să menții nivelul de zahăr din sânge constant.
  3. Omega 3 – poate nu îți place în mod deosebit peștele, însă anumite sortimente precum somonul, sardinele, heringul sau macroul, conțin acizi grași esențiali, care au rol în reglarea neurotransmițătorilor, a hormonilor și a altor substanțe chimice din creier.
  4. Legume verzi – pot fi de orice fel, de la spanac, ceapă verde sau salată, pană la lobodă, varză sau urzici. Toate “verziturile” abundă în acid folic, care produce la nivel cerebral dopamine responsabile cu starea de bine.
  5. Apa – cât mai multă și pe tot parcursul zilei. Deshidratarea, chiar și una ușoară, poate genera oboseală și lentoare.
 
    Orice efort vei face în abordarea anxietății tale, te va situa în poziția de luptătoare și nu în cea de învins. Demersul poate fi unul anevoios însă, odată cu aplicarea acelor simple metode pe care ți le-am spus mai sus, vei observa că imunitatea ta va crește, posibil că vei pierde și câteva kilograme, încrederea în sine va căpăta noi forme.

   Legat de stres, avem aici câteva abordări însă eu am să pun accent doar în ceea ce am încercat eu și anume terapia susținută și meditații. Meditațiile sunt tratament pur ! am spus de multe ori că prefer asta decât pastilele de calmare sau alte medicamente pe care oamenii le acceseaza în mod uzual pentru a ține sub control starea de agitație.

   E musai să încerci minim 3 luni și garantat vei îmbunătăți calitatea vieții prin – somn de calitate, stare de calm si liniște, vei observa o scădere a anxietății și a stărilor nervoase. Dacă vrei să faci asta sub îndrumarea mea, te invit să îmi trimiți un email, un mesaj pe messenger sau să accesezi acest grup.

CLICK – https://www.facebook.com/groups/1092405941232924

   Starea ta psihică se va îmbunătăți, puterea ta de concentrare va crește, devenind mai încrezătoare și reușind să îți controlezi mai ușor stările emoționale. Gestionarea anxietății va fi o luptă câștigată.

   Crezi că poți aduce elemente în viața ta? ce anume ți se pare dificil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt Andra, supraviețuitoare a comportamentelor distructive, a limbajului de ură față de propria persoală, care a fugit cât a putut de departe de Iubirea de Sine și a suferit de obezitate și anxietate.

Arhivă
0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop

    Care sunt rănile tale emoționale care îți afectează relația cu mâncarea?

    Abonează-te și vei primi pe e-mail, minicursul cu pașii urmați de mine !