8 pași spre Mâncatul Conștient

  Poate ai mai auzit la mine de mâncatul conștient și despre practicarea lui. Adevărul este că nimeni nu ne învață să facem asta, iar de la sine nu prea vine. Astăzi vreau să vorbesc puțin despre asta, poate te va ajuta să ai ceva conștientizări.
   Nu mai este un secret, din păcate, multe dintre așa-zisele dietele și programe de slăbit pe care mulți oameni le țin de-a lungul vieții nu funcționează pe termen lung. Aproximativ 85% dintre persoanele ce se confruntă cu kilogramele în plus și slăbesc revin la greutatea inițială la scurt timp.
   De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, mâncatul emoțional, în exces sau incapacitatea de a controla anumite pofte se numără printre motivele care duc la îngrășare sau la reîngrășare după perioada în care o persoană a reușit să slăbească.
 

Se pare că expunerea cronică la stres joacă și ea un rol important în tot acest proces, încurajând mâncatul în exces și apariția surplusului de greutate.

La ce se referă mâncatul mindfulness?

   Mindful eating reprezintă un mod de viață în care mâncăm conștient, responsabil, informat, gândind valoarea alimentelor, fără a cădea pradă „mancatului pe pilot automat” în care luăm la întâmplare.

Identificarea emoțiilor, a legăturii cu excesele alimentare și diferența dintre a mânca de foame și a mânca pentru a ne liniști , pentru a elimina stresul sau oboseala poate fi un pas important în crearea unui stil de viață sănătos.

 

În cele ce urmează îți voi arăta 8 pași simpli prin care îți poți îmbunătăți stilul de viață alimentar. Pe scurt, te voi învăța cum să mănânci mindfulness.

1. Începe cu lista de cumpărături.

Ia în considerare valoarea nutritivă și benefică a fiecărui articol pe care îl adaugi la listă și respectă cu strictețe ceea ce ți-ai notat, pentru a evita cumpărarea impulsivă.

2. Vino la masă cu pofta de mâncare – dar NU și când îți este foame. 

Dacă omiți mesele principale, este posibil să fii atât de dornică să mănânci, încât prima ta prioritate va fi să umplii golul cu orice îți pică la îndemână, în loc să te bucuri de mâncare.

3. Începe cu o porție mică. 

Nu îți umple farfuria până la refuz, întrucât, de multe ori, este posibil să nu poți spune stop, iar la final vei simți un disconfort din pricina faptului că ai mâncat prea mult. Ce să mai spun de vinovăție? Se subînțelege deja.

4. Savurează mâncarea. 

Nu te grăbi să termini tot din farfurie. Fii recunoscătoare pentru preparatul de care te bucuri și de modul în care acesta te face să te simți.

5. Adu-ți toate simțurile la masă. 

Când gătești, servești și mănânci, acordă atenție tuturor ingredientelor, texturii, aromei și mirosului preparatelor.

6. Ia mușcături mici. 

Este mai ușor să deguști complet mâncarea atunci când gura nu este plină. Corpul tău va aprecia și el acest lucru.

7. Mestecă bine. 

Lasă-te surprinsă de gustul preparatului și de senzația pe care acesta ți-o oferă.

8. Mănâncă încet. 

Statul la masă nu trebuie să privit ca pe o competiție. Așa că, nu te grăbi să termini înaintea tuturor, până și corpului tău îi trebuie timp pentru a procesa ceea ce tu îi oferi.

 

    Indiferent dacă știi sau nu, mâncarea îți afectează dramatic starea de bine. Poate afecta modul în care te simți fizic, modul în care răspunzi emoțional și modul în care te descurci mental. Îți poate stimula energia și perspectivele sau îți poate diminua resursele.

Pentru a explora pe deplin relația ta cu mâncarea, este important să conștientizezi modul în care te fac să te simțiți diferite alimente. Cum te simți după ce guști din mâncarea ta preferată? Cum te simți în cinci minute, după o oră sau chiar mai multe după ce ai mâncat? Cum te simți în general pe tot parcursul zilei?

 

   Încearcă următorul exercițiu și vezi cum te vei simți:

   Mănâncă în felul tău obișnuit. Selectează alimentele, cantitățile și orele de consum pe care le ai în mod normal, dar acordă o atenție deosebită la ceea ce faci.

   Păstrați o evidență a tot ceea ce mănânci, inclusiv gustările dintre mese.

   Fii atent la sentimentele tale – fizice și emoționale – la cinci minute după ce ai mâncat; la o oră, două sau trei ore după ce ai mâncat.

   Observă dacă s-a produs vreo schimbare. Te simți mai bine sau mai rău decât înainte de a mânca? Ești mai energică sau mai obosită? Alertă sau lentă?

Pe măsură ce practici alimentația conștientă și conștientizarea ta crește. Vei realiza rapid că de cele mai multe ori, consumul de alimente nu are nimic de-a face cu foamea fizică, ci ține mai mult de satisfacerea unei nevoi emoționale.

În timp ce te așezi să mănânci, întreabă-te: „Mi-e foame cu adevărat?” Poftesc acel „mic lucru de ronțăit” pentru că mi-e foame sau din alt motiv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop