Perfectionismul duce la ESEC !

Vreau să slăbesc, nu mă simt bine, nu îmi place cum arăt și plus că vreau să mă simt din nou bine în pielea mea!
– Perfect! Când începi?
– Păi… azi deja am început prost, nu mai are sens, deci de maine sau mai bine de Luni? ca să fie „pe curat”. 🤕

Mâine”/ de Luni/ din Ianuarie” = este un Wonderland unde se află 99% dintre realizările şi reuşitele oamenilor.

Cel mai probabil, așa au fost și ale tale de cele mai multe ori…pe principiul, acolo sunt speranțele dumneavoastră. 🤡
Paradoxul procesului de slăbit este că, cu cât eşti mai perfecţionist, mai indârjit și crispat cu atât îţi cresc şansele să nu îți iasă și să ajungi înapoi în groapa din care ai ieșit.
Observă că orice om care a reuşit să slăbească şi să se menţină are un şablon universal: lucrurile nu sunt perfecte, procesele nu sunt perfecte, oamenii NU sunt perfecți nici pe departe. Nu exista cuvântul regim/cura/dieta daca am fi fost perfecți…dar exista DISCIPLINA, pe care creierul o adoră.

Spune-mi, de câte ori ai amânat lucrurile pentru că „astăzi oricum ai mâncat deja prost? „Cât de mult speri în acel mâine, care prin minune va naşte o forţă care să faci lucrurile ca la carte, să nu mai cedezi tentațiilor, să mergi la sală când îţi propui,să fii mai blând și mai bine cu tine şi mai bun cu ceilalţi?
De câte ori dai nas în nas cu realitatea şi eşti nevoit să îţi accepţi condiţia de om, cu imperfecţiunile sale, cu neputințele sale …..spui că …ha……lasă că de maine sunt cel mai tare din parcare !

Primul lucru pe care trebuie să ţi-l asumi din plin când vrei să schimbi ceva la tine este că o vei gafa.


Aşa, şi? Ce se întâmplă? 🤛

A gafa nu este un motiv să laşi lucrurile baltă, până data viitoare, indiferent că data viitoare se numeşte mâine, luni, 1 ale lunii sau orice alt moment de început care-ţi sună ţie bine, doar pentru că nu ești capabil să îți asumi acel ACUM.

👩🏻‍🦯 Când scapi telefonul pe jos, ce faci, îi mai dai şi un ciocan, de ciudă că oricum l-ai scăpat?

Aşa faci şi tu, când renunţi şi te adânceşti în vinovăția faptului că ai gafat deja și în loc să corectezi pe loc situația te duci la clasicul : „Măcar să profit să îmi fac poftele, că mâine va trebui să schimb complet foaia”.

Şi uite aşa trec anii și perseverezi ….în cerc. ✪

Perfecţionismul ţine de imaginea ta de sine, de neacceptarea de sine. Vrei să faci totul altfel, pentru că vrei să îţi dovedeşti că eşti altfel. Vrei să fii oricum, numai aşa cum eşti acum nu.

Simţi nevoia să te validezi tu, să te valideze şi ceilalţi, pentru a scăpa de această imagine de sine nesatisfăcătoare.

Există o vorbă frumoasă care spune:

„Abia după ce vei reuşi să te accepţi aşa cum eşti, abia atunci te vei putea schimba la nivel profund.”

Dar mai există o altă vorbă, şi mai şi, care spune: „Precum în ceruri, aşa şi pe pământ.”
Precum în interior, aşa şi în exterior. ( SSD)

✩ Precum este imaginea ta de sine, aşa este şi reflexia ei în realitate, în oglinda ta ! ✩

Acolo este rădăcina nemulţumirilor tale, iar acestea duc la comportamentul pe care îl ai, pe planul alimentar, al încrederii în sine şi al lucrurilor pe care le manifeşti în exterior.
Tu ești proiecția gândirii tale……și nu spun să începi să repeţi în gol cât eşti de frumos, de deştept şi de suplu. Dar acceptarea de sine este oxigenul de care are sufletul tău nevoie, pentru a putea trece la nivelul următor şi pentru a ajunge tu la schimbarea dorită, acceptarea prezentului, cu toate defectele alea pe care ți le reproșezi zilnic.

Bun, grăsun, înalt sau scund, şaten sau cu pistrui, acestea sunt coordonatele tale de acum, ia-le în braţe cu totul, admiră-le, notază calitățile tale și punctele tale forte și invață să apreciezi întregimea ta umană.

Nu stă nimeni să îţi numere greşelile, nu îți va ridica nimeni vreo statuie când faci treabă bună, dar nici nici nu te va aștepta cu spini când greşeşti.
Tu eşti singurul care pune presiune pe tine şi se scaldă în dezamăgire de sine atunci când greşeşti, chiar dacă o faci prin vocile celor din jur pe care TU decizi să îi asculți.
Alege să fii altfel de acum, alege cu grijă destinaţia şi nu te mai opri din drum, indiferent că te împiedici de 10 ori pe zi. Mai devreme sau mai târziu, vei învăţa să ocoleşti piedicile din afară, dar numai după ce înveţi să ocoleşti piedicile sufleteşti.

Perfecţionismul este modul tău de a bate cu pumnul în masă şi de a spune „nu mai vreau nicio piedică în drum, vreau drumul să fie curat, însorit şi frumos înmiresmat!”….nu se poate așa. Crezi că mie mi-a fost ușor? Crezi că am dat în calea mea de lapte și miere? Întreabă pe cine vrei că toți avem răni și cicatrici din drumul parcurs…asumate, acceptate și iubite !

Draga mea , nu se poate! Drumul este drum şi vei avea porţiuni frumoase, dar şi o grămadă de hârtoape, de spini, pietre, ape. Când vei continua drumul început, chiar după prajitura scăpată la prânz şi nu vei mai spune „reiau de mâine”, vei trece în tabăra învingătorilor, a celor cu un scop înalt.

Când vei înceta să te mai critici la fiecare pas şi vei avea răbdare cu tine, în fiecare zi, atunci vei pune bazele transformării definitive în bine. Când vei înţelege că vorba dulce mult aduce, mai ales în relaţia ta cu tine, atunci nu vei mai simţi că te lupţi cu morile de vânt, ci vei avea puterea de a progresa în fiecare zi. Pentru că nu va mai fi nimeni să îţi stea contra, nici măcar tu.

Slăbitul este o provocare psihică, nu fizică. Când vei înceta să te lupţi cu tine, vei putea să te transformi în bine, la nivelul dorit de tine: fizic, psihic, emoţional.

Nu mai aștepta pe nimeni să te ajute, să îți aducă pilula magică, să te dezmierde cu Ambrozie și praf de zâne și să te păcălească frumos, pentru că te minți doar pe tine.

Aici se reduce totul ! Discutăm iar despre limbajul interior !

Ce crezi despre tine? Şi de ce crezi ceea ce crezi despre tine? Vreau să știu să-ți pot da soluții !
                                                                                                                                            Pe curând,
                                                                                                                      #IubireaÎncepeCuTine

1 thought on “Perfectionismul duce la ESEC !”

  1. Este super tare ce am citit aici și sincer mi-am pus întrebarea de 100 de mii de ori dece dacă știu toată teoria în a manca sănătos și a face sport nu pot pune în practica parca ceva ma tine pe loc. Sau dacă încep sa mănânc sănătoși și am o zi în care vreau și eu sa mănânc ceva vine soțul și îmi sp ca tine doar 3 zile minunea la mine și gata sunt. Ma pun pe victimizat și îmi sp ca nu ma susține și încep iar mâncatul haotic. Sincer simpt și vreau o schimbare dar nu știu ce e cu mine am ajuns nici eu sa nu ma mai înțeleg.🥺🙈🙉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coșul meu
    Coșul tău este golReturn to Shop